سایر

غذاهای محلی استان زنجان

غذاهای محلی استان زنجان

آشپزی در استان زنجان بخش مهمی از فرهنگ مردم این استان را تشکیل می‌دهد. غذاهایی که از دیرباز در این خطه سرو می شده است و امروزه نیز طرفداران خاص خود را دارد.

لازم است دستور پخت این غذاهای اصیل والبته خوشمزه رادر اینجا ذکر کنیم تا شما هم بعد از طبخ این غذاهای محلی از طعم بینظیر آنها لذت ببرید:

  • جغور بغور

جغور بغورزنجان از غذاهای محلی و البته محبوب می باشد .این غذا خوشمزه از جگر سیاه ، جگر سفید ، دل و قلوه گوسفند می باشد . در زنجان و آذربایجان به آن جغیر بغیر می گویند .این غذا سرشار از ویتامین های A , D , E ، آهن و پروتئین می باشد .

 

جغور بغور اصل

جغور بغور زنجانی

طرز تهیه جغور بغور زنجان
  • جگر سفید : یک عدد
  • جگر سیاه گوسفند : یک عدد
  • قلوه گوسفند : پنج عدد
  • دل گوسفند : سه عدد
  • پیاز : دو عدد متوسط
  • روغن : به میزان لازم
  • ادویه ( زردچوبه ، فلفل سیاه ، ادویه کاری ) : به میزان لازم
  • گوجه فرنگی : دو عدد متوسط
  • آب : یک و نیم پیمانه
  • سیب زمینی نگینی : سه عدد
  • رب گوجه فرنگی : دو قاشق غذا خوری
  • رب انار یا آبلیمو : به میزان دلخواه
روش تهیه جغور بغور :

یکی دیگر از غذاهای محلی محبوب جغور بغور است . در این غذا از دل ، جگر سیاه و سفید و قلوه گوسفند را کاملا شسته ، رگ و ضایعات اضافی آن را جدا کرده و نگینی متوسط خرد کنید .جگر سفید به دلیل آن که دیر پز بوده در یک قابلمه جداگانه همراه با زردچوبه و آب روی شعله قرار داده تا بپزد .سیب زمینی های نگینی را سرخ کنید و کنار بگذارید .پیازها را نگینی خرد کنید و در همان روغن سیب زمینی تفت دهید .جگر سیاه ، دل ، قلوه و جگر سفید پخته شده را به پیاز ها افزوده و تفت دهید .هنگامی مقداری تغییر رنگ داد ادویه جات و نمک را به مواد اضافه کنید و هم بزنید .سپس گوجه فرنگی ها  را نگینی خرد کرده به محتویات قابلمه اضافه کنید و هم بزنید اجازه دهید تا کاملا آب غذا برچیده شود .پس از آن رب گوجه را بیفزائید و در آخر هنگامی که تمامی مواد پخته شد آبلیمو یا رب انار به آن اضافه کنید و بگذارید کاملا سرخ شود .در پایان و برای سرو غذا درون بشقاب یک تکه نان تافتون یا سنگک قرار دهید و بر روی آن جغور بغور بریزید . غذا آماده است.

  • کله جوش

کله جوش غذایی است که در بسیاری از استان های کشور مورد استفاده قرار می گیرد و هرجا دستور پخت خاص خودش را دارد. مردم زنجان در این غذا از گوشت و قارچ نیز استفاده می کنند. برای تهیه ی یک کله جوش زنجانی خوشمزه باید گوشت و قارچ را همراه با پیاز و سبزیجات معطر دلخواهتان تفت دهید و سپس نخود و عدس را با آب فراوان به مواد قبلی بیفزایید. در نهایت نیز تخم مرغی را با ماست و کشک هم زده و به کله جوشتان اضافه کنید. این خوراک خوشمزه، برای روزهای سرد زمستان بسیار مقوی است.

  گیوه زنجان

 

کله جوش

کله جوش زنجانی

 

  • پیازو

غذای محلی پیازو در بیشتر شهرستانهای زنجان سرو میشود.

مواد لازم برای تهیه پیازو:
عدس: ۱ لیوان
آلوچه و زردآلو خشک: ۱ لیوان
پیاز متوسط خرد شده : ۱ عدد
رب گوجه فرنگی: ۲ قاشق غذا خوری
آرد گندم: ۲ قاشق غذا خوری
روغن: به میزان لازم
نمک و زردچوبه: به میزان لازم

طرز تهیه پیازو:
برای تهیه این غذا محلی خوشمزه  ابتدا آلوچه و زردآلو ها را داخل آب گرم بخیسانید. پیاز خرد شده را با کمی روغن تفت دهید. بعد آرد را به آن افزوده و هم بزنید. سپس رب گوجه، نمک و زردچوبه را اضافه کرده و در آخر عدس را به مواد اضافه کنید. به میزان کافی آب به آن افزوده و اجازه دهید تا بجوشد.توجه کنید که مواد را روی شعله ملایم قرار دهید تا عدس کاملا بپزد. سپس انتهای پخت، آلوچه و زرد آلو ها را اضافه کنید تا همراه مواد پخته شده و مزه ترشی آلوچه ها به غذا بنشیند. آبش را هم تنظیم کرده تا کم و زیاد نشود و غذا کاملا جا بیفتد. حالا می توان نوش جان کرد.

 

پیازو

پیازو زنجان

 

  • بوغدا آشی

بوغدا آشی غذایی محلی بسیار خوشمزه که، مخصوص استان زنجان است.برای پخت حبوبات و گندم آن‌ها را باید روی حرارت ملایم بگذارید تا خوب پخته شوند.سبزی بکار رفته در این آش اسفناج است. از آنجایی که این سبزی مقوی حاوی ویتامین‌های A و E و B، آهن، پتاسیم، ید و کلسیم است و مصرف آن در رژیم غذایی شما توصیه می‌شود.

مواد لازم:
  • اسفناج: ۲ کیلو
  • حبوبات (نخود، لوبیا قرمز، عدس): ۵۰۰ گرم
  • پیاز درشت: ۴ یا ۵ عدد
  • گندم: ۲۵۰ گرم
  • روغن: ۲۰۰ گرم
  • آرد: ۲ قاشق غذاخوری (اختیاری)
  • نمک: به میزان لازم
  • فلفل: به میزان لازم
  • زردچوبه: به میزان لازم
  چاقوی شکاری

 

 

بوغدا آشی؛ این غذای محلی استان زنجان

بوغدا آشی زنجان

 

مراحل پخت:

اول حبوبات و گندم را بخیسانید.سپس روغن را روی حرارت قرار داده و پیاز را خرد کرده و تفت دهیدو به آن  زردچوبه را اضافه کرده و سپس پیاز داغ را به حبوبات و گندم اضافه کنید. مقداری آب مجدد روی حبوبات بریزید و روی حرارت ملایم قرار دهید. این آش باید  مرتب هم بزنید.پس از پخت کامل حبوبات اسفناج را بصورت درشت خرد کرده و در آش بریزید. بعد از اینکه مواد آش کامل پخت مقدار کمی روغن را روی حرارت قرار داده و دو قاشق سوپ خوری آرد را در آن سرخ کنید و به آش اضافه کنید. (این مرحله اختیاری ست) این غذا خیلی زود آماده سرو میشود پس از ده دقیقه آش آماده سرو است.

بوغدا آشی

بوغدا آشی زنجان

 

  • شش انداز

مردم استان های مختلف کشور در مناسب های آخر سال غذاهای به خصوصی تهیه می کنند. این غذای محلی را؛ زنجانی ها در شب چهارشنبه سوری شش انداز تهیه می کنند.

مواد لازم برای تهیه خورشت شش اندار:

خرما بدون هسته ۱/۲ پیمانه

کشمش پلویی ۱ پیمانه

گردو خرد شده ۱ پیمانه

پیاز  ۱ عدد

دارچین ۱ قاشق چایخوری

تخم مرغ ۴ عدد

کره ۱/۴ پیمانه

شیره انگور در صورت تمایل

مراحل طرز تهیه خورشت شش انداز :

اول پیاز را نگینی خرد کرده و در روغن تفت می دهیم سپس در تابه ای روغن و کره را ریخته تا گرم شود بعد خرما بدون هسته را به تابه اضافه می کنیم و تفت می دهیم تا نرم شود گردو خرد شده را یز اضافه می کنیم و درب ظرف را می گذاریم تا با شعله ملایم مواد بپزند و نرم شوند.کشمش پلویی و پیازی که در ابتدا سرخ کردیم را به مخلوط گردو و خرما اضافه می کنیم و خوب هم می زنیم در آخر  در ظرفی تخم مرغ ها را می شکنیم و هم می زنیم و بعد به مواد تابه اضافه می کنیم و اجازه می دهیم تخم مرغ ها خود را بگیرند.

شش انداز

شش انداز زنجانی

 

  • کشک بادمجان

غذای کشک بادمنجان در بیشتر استانهای کشور پخته می شود اما این غذای محلی خوشمزه در زنجان به روشی خاص آماده سرو می شود.

  معیارهای انتخاب ظروف مسی
مواد لازم برای تهیه کشک بادمجان:

بادمجان متوسط  ۵ عدد

نعناخشک به مقدار لازم

سیر ۴ حبه

پیاز متوسط ۲ عدد

گردو خرد شده  ۱ پیمانه

کشک رقیق شده  ۲ لیوان

نمک و فلفل و زردچوبه  نمک و فلفل و زردچوبه

طرز تهیه کشک بادمجان:

برای طرز تهیه کشک بادمجان، ابتدا بادمجان ها را پوست بگیرید و ورقه ای خرد کنید و در آب نمک قرار بدهید بعد از ۱۵ دقیقه آن ها را بشویید و بعد از اینکه آبشان کشیده شد در روغن سرخ کنید.سپس بادمجان های سرخ شده را بکوبید. پیاز و سیر را در روغن سرخ کنید و سپس فلفل و زردچوبه و نعنا خشک را اضافه کنید مراقب باشید نعناها نسوزند.سپس بادمجان ها و گردوهای خرد شده را به آن اضافه کنید. و خوب مخلوط کنید سپس کشک را روی مواد بریزید و در ظرف را بگذارید تا با شعله ی ملایم بپزد تا زمانی که آب آن کشیده شود و خوب به روغن بیافتد.

کشک بادمجان

کشک بادمجان زنجانی

 

  •  آش ترش

آش ترش یکی از محبوبترین غذاهای است که در کشور ما طرفداران بسیاری دارد . آش ترش غذای محلی بیشتر استانهای ترک نشین کشور عزیزمان است .

مواد لازم آش ترش زنجان :

نخود و لوبیا
عدس
سبزی آش
سیب زمینی
هویج
کمی جو پرک
آلوچه ریز آشی
زرد آلو خشک
رشته آشی
لبو (در صورت تمایل)
سیر
سرکه
شکر
پیاز داغ

آش ترش زنجان

آش ترش زنجان

 

طرز تهیه: نخود و لوبیا را نیم پز می‌کنید سپس عدس و جو پرک را به آن اضافه می‌کنید تا آنها هم نیم پز شوند هویج بصورت نیم حلقه و سیب زمینی رابه صورت نگینی و پیاز داغ و سبزی را اضافه می‌کنید تا نیم پزشوند آلوچه و زرد آلو و لبو پخته را اضافه می‌کنیم و در صورت تمایل سیر را هم خورد کرده به آن اضافه می‌کنیم برای افزایش غلظت آش کمی رشته آشی در انتهای پخت آش اضافه می‌کنید تا لعاب بیندازد برای چاشنی آش یکی دو قاشق شکر باضافه کمی سرکه به آن اضافه می‌کنید تا مزه ترش و شیرین پیدا کند این آش، آشی فوق العاده خوشمزه است  می توان در صورت تمایل می‌توانید کمی گردو به آن اضافه کنید نوش جان

لینک سایر مقالات موجود در سایت:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *