قابلمه مسی
در گذشته نه چندان دور اکثر قابلمههای خانوادههای ایرانی از جنس مس بود و چون در کشورمان ذخایر غنی از مس داریم در گذشته به دلیل مناسب بودن قیمت فلز مس همگان از این نوع قابلمه استفاده میکردند تا اینکه به مرور از قابلمه با جنس های متفاوت بیشتر از قابلمه مس استفاده می کردند .در چند سال گذشته دوباره با توجه به خواص پخت در قابلمه مسی دوباره مردم به سمت این قابلمهها تشویق شدهاند و به قولی بازار قابلمههای مسی داغ شده است.
فواید مس برای سلامتی شامل رشد مناسب بدن، استفاده کارآمد و موثر از آهن، واکنشهای مناسب آنزیمی و نیز بهبود سلامت مو و چشم است این ماده همچنین برای جلوگیری از پیری زودرس و تولید انرژی بسیار مهم است علاوه بر این موارد، ریتم قلبی منظم، غده تیروئید تنظیم شده، کاهش نشانههای مرتبط با التهاب مفاصل، درمان سریع زخم، افزایش تشکیل گلبولهای قرمز خون و کاهش کلسترول سایر مزایای مس برای سلامتی است.
مس در داخل بدن تولید نمیشود ، بنابراین باید از طریق منابع خارجی وارد بدن گردد مس سومین ماده معدنی در بدن است و تقریبا توسط پروتئین پلاسمای خون با نام سرولوپلاسمین حمل میشود در گذشته نیز ما ایرانیها به علم اینکه جنس قابلمه در کیفیت و خواص غذا تاثیر دارد رسیده بودیم در قدیم مردم هروقت که در قابلمه مسی غذا درست میکردند حتما در آن کفیگر و یا ملاقهای آهنی که حسوم نام داشت قرار میدادند تا نیاز بدن به مس و آهن را از این طریق تامین کنند و که این کار به راحتی این نیاز را بر طرف میکرد .
فواید قابلمه مسی چیست؟
از فواید قابلمه مسی این است که قابلمه مسی به خوبی حرارت را در تمام قسمتهای غذا به طور یکسان پخش میکنند که این خود سبب پخت بهتر غذا میشود و در نتیجهی آن غذا بهتر جا میافتد و خوش طعمتر میشود.
نکته : نکته مهمی که در رابطه با قابلمههای مسی باید گفت این است که تمام خواص مس و مزایا و خوبیهایی که از این قابلمه دوست داشتنی گفته شد به شرط این است که داخل قابلمه قلع اندود و یا به اصطلاح بازار سفید باشد که علاوه بر سلامت غذای پخته شده در داخل قابلمه باعث عمر بیشتر قابلمه می شود.
کمبود مس باعث دائم احساس رخوت و خواب آلودگی و کسالت کنید . پختن غذا موقع در درون قابلمه مسی، در بدن شما فوقالعاده احساس نشاط و انرژی ایجاد میکند و باعث طول عمر مفید و سلامتی جسمی میشود.
فواید استفاده از ظروف مسی بی شمار است ، از حیث علمی نیز تحقیقات جدید و طب سنتی مطالبی را ثابت کرده است. ظروف غذا یکی از مهمترین و موثرترین عوامل موفقیت در آشپزی است ظرف غذا در خوش طعم و خوشمزه شدن غذا بسیار اهمیت دارد. مدتی است که بسیاری از افراد پخت غذا در ظروف مسی را توصیه میکنند.
نگهداری حرارت در ظروف مسی به مراتب بیش از سایر ظروف فلزی است و دلیل خوشمزه شدن و خوب جا افتادن غذا در این ظروف هم این است که حرارت در مس به طور یکنواخت توزیع میشود. از طرف دیگر، مس از عناصر لازم برای فرآیند خونسازی و رفع کم خونی است به همین دلیل پخت غذا در این ظروف میتواند کم خونی را کم کند.
یک مزیت دیگر مس نسبت به ظروف رایج دیگر آن است که غذا در ظرف مسی خیلی سریعتر آماده می شود. سرخ کردن غذاها در ظرف مسی باعث تردتر شدن آنها میشود . معروف است که پزشکان به کسانی که از درد مفاصل رنج میبرند داشتن یک دست بند مسی را توصیه میکنند تا از طریق تماس مس با پوست درصدی از
کمبود مس در بدن را جبران کند.
تولید ظروف مسی:
ظـروف مسی در حال حاضر با استفاده از ورق مس و روش چکش کاری گرم و سرد ساخته می شود که مهمترین مراحل کار به اختصار عبارتند از: فرم دهی ورق مس به روش چکش کاری ، دندانه دار نمودن لبه هایی که به هم متصل میشوند، باز کردن دندانه ها به روی هم، چفت نمودن و چکش کاری آنها، اضافه نمودن بار (تنه کار و برنج ) و گرم نمودن وچکش کاری مجدد آن. ابتدا ورق مسی را جهت درست کردن ظروف به اندازه های مختلف برش داده بعد آن را روی سندان با ابزارهای مختلف حالت داده و جاهایی که به هم وصل می شدند بصورت نرو ماده (قورد آغزی ) برش می دادند بعد آن را بوسیله تنه کار با حرارت جوش (قیناق ) می دادند . سپس ظروف آماده شده را با اسید شسته آنرا بصورت چرخشی حرارت داده هنگام چرخش یکمی پودر لحیم (نشادر ) آغشته به پنبه برروی مس بصورت پراکنده اضافه می کنیم تا رنگ مس سیاه شود وقتی مس سیاه شد به آن قلع می زنیم بعد با پنبه قلع را به بدنه مس می مالیم بعد از اتمام قلع آن را در آب خنک کرده ، سپس جهت تمیز کردن ظروف مسی که پودر لحیم در آن وجود دارد و نیز سمی است با گل تمیز شستشو می دهیم بعد از طی این مراحل سخت و زمان بر اثر هنری زیبایی خلق میشود.
مشاهده محصولات ما :